Principala cauză a deceselor în urma accidentelor rutiere în România este indisciplina pietonilor, potrivit datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Traversarea neregulamentară este, de multe ori, fatală. Dar sunt pietonii obligați să se asigure atunci când traversează regulamentar, folosind trecerea de pietoni?
Pietonii surprinși și accidentați ca urmare a traversării prin locuri nepermise sau la culoarea roșie a semaforului poartă întreaga răspundere a accidentării lor. Este valabil, potrivit OUG nr. 195/2002, în cazul în care conducătorul auto care îi accidentează respectă prevederile legale privind circulația pe acel sector de drum.
Cei care circulă pe jos au prioritate doar atunci când traversează prin locuri special amenajate, marcate și semnalizate corespunzător. Traversarea drumului public se face perpendicular pe axa acestuia. Șoferii nu sunt obligați să le acorde prioritate celor care aleargă în diagonală după autobuz, de exemplu, părăsind marcajul dedicat pietonilor. Acest gest îi supune unui pericol major.
Legislația le impune pietonilor să se asigure în momentul în care vor să traverseze. Aceștia pot traversa doar dacă nu există un pericol atât pentru ei, cât și pentru ceilalți participanți la trafic. Din nefericire, numărul celor care traversează acordând mai multă atenție telefonului decât traficului este tot mai mare.
Pietonilor nu le este permisă traversarea, chiar dacă aceștia vor să folosească trecerea de pietoni, la trecerea vehiculelor cu regim special. Intră aici vehiculele cu semnale de avertizare vizuală de culoare roșie sau albastră.
În cazul în care trecerea de pietoni nu este prezentă în zonă, cei care circulă pe jos pot traversa, în localități, pe la colțul străzii. Și în acest caz, pietonii sunt obligați să se asigure că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic.
Pietonii trebuie să știe că, în astfel de cazuri însă, nu vor avea prioritate.