Mulți dintre cei care trec pe lângă locul unui accident rutier sunt tentați să filmeze mașinile lovite. Dar poți lua amendă dacă filmezi?
Zona unui accident rutier se aglomerează și din cauza șoferilor care reduc viteza foarte mult pentru a observa ce s-a întâmplat. Filmarea în sine a unei astfel de scene nu va fi sancționată. Deci nu vei fi sancționat dacă filmezi. Mai mult, o camera de bord care surprinde momentul impactului le poate oferi un ajutor semnificativ oamenilor legii, care trebuie să stabilească exact condițiile în care se produce un accident. Dar cei care încurcă circulația, filmând rezultatul accidentului, pot fi sancționați.
S-a întâmplat în Germania, pe autostrada A3, când un camion a fost serios avariat în urma unui accident. Nicio persoană nu a fost grav rănită în incidentul survenit pe drumul de mare viteză. Dar intervenția poliției și a serviciilor de tractare a fost îngreunată de numărul mare de mașini care încetineau și chiar opreau în dreptul camionului pentru a filma și a face poze.
Gestul acestor șoferi i-a enervat pe polițiștii germani, scrie piataauto.md. În consecință, mai multe echipaje de poliție i-au oprit, la mică distanță de locul accidentului, pe care care încetiniseră sau chiar opriseră. Nu mai puțin de 80 de persoane au fost amendate cu câte 100 de euro. Nu numai șoferi au fost sancționați de oamenii legii, ci și pasageri.
Astfel de manevre sunt sancționate și în România. Potrivit articolului 142 din OUG nr. 195/2002, este interzisă oprirea pe partea carosabilă a autostrăzilor, a drumurilor express sau a celor naționale europene.
Articolul 108 din OUG nr. 195/2002 arată că oprirea neregulamentară se sancționează cu amendă prevăzută în clasa I de sancțiuni de la 2 la 3 puncte amendă, respective 290 sau 435 lei.