Mașinile Volvo sunt printre cele mai sigure autoturisme de pe piață. Condiția principală pentru ca șoferul și pasagerii să rămână în siguranță într-un impact ar fi ca sistemele de siguranță să fie funcționale.
De asemenea, centurile de siguranță trebuie să fie puse corespunzător pentru fiecare persoană din mașină. În alte condiții, nimeni nu poate să garanteze că cei din interior vor scăpa teferi în urma unui accident.
Totuși, pe piață se află la vânzare și mașini la mâna a doua care au airbag-ul sărit. Pe Autovit.ro am găsit un anunț cu un SUV Volvo care se vinde cu suma de 6.350 de euro. Proprietarul lui menționează în anunț acest detaliu, dar nu menționează de ce acel airbag a sărit.
Captură foto: Autovit.ro
În imaginile postate în anunț am remarcat că proprietarul a fotografiat mașina la interior având centurile într-o poziție ”nefirească”. Sperăm din tot sufletul că NU așa le folosește când se află în trafic.
La mai bine de 60 de ani de când Volvo a inventat centura de siguranță în trei puncte, Organizația Mondială a Sănătății estimează că a salvat peste un milion de vieți.
Centura de siguranță constituie cel mai eficient mijloc de protecție împotriva vătămării în caz de accident. Aceasta are rolul de a proteja toți ocupanții autoturismului, sistemul fiind construit să funcționeze în concordanță cu airbag-urile. Centura reduce riscul accidentării la coloana vertebrală. La momentul impactului ține corpul nemișcat în scaunul mașinii, cu spatele drept.
Este bine de știut că în timpul unui impact, la viteza de 50 km/h, asupra unui adult cu o greutate de 80 de kilograme acționează o forță de circa două tone. Un copil de 25 de kilograme este proiectat în față cu o asemenea forță încât este imposibil ca forța musculară a brațelor unui adult să-l țină în siguranță.