Numeroși specialiști din piața asigurărilor sunt de părere că tarifele RCA vor crește semnificativ în 2021, după introducerea decontării directe. Consiliul Concurenței spune însă despre tarifele RCA că nu ar trebui să existe majorări nejustificate și promite că va supraveghea atent piața pentru a preveni eventualele derapaje.
Schimbarea sistemului după care funcționează asigurările auto obligatorii (RCA) a fost anunțat recent de Autoritatea de Supraveghere Fiscală. Principala modificare este obligativitatea decontării directe, care va permite șoferilor păgubiți să-și repare mașina pe propria asigurare RCA, urmând ca societatea de asigurări să recupereze banii de la asiguratorul șoferului vinovat.
Decontarea directă există și în prezent ca opțiune pentru cei care încheie polițe RCA, dar are un tarif mai mare cu circa 20% față de o asigurare RCA standard. Tocmai de aceea, specialiștii se așteaptă la o majorare semnificativă a tarifelor, imediat ce decontarea directă va deveni obligatorie pentru toate polițele RCA. Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, nu este însă de acord cu acest punct de vedere.
„Nu vedem niciun motiv pentru care prețurile ar trebui să crească în momentul în care mă mut la decontarea directă, doar pentru că în momentul de față ofertele care există pentru decontare directă sunt ceva mai scumpe decât ofertele tradiționale. Asta (se întâmplă – n.r.) pentru că există o neîncredere în piață și atunci firmele de asigurări nu-i încurajează pe clienți să meargă spre decontare directă și de aceea pun prețuri ceva mai mari”, a explicat la Digi24 președintele Consiliului Concurenței.
„Dacă facem ca acest mecanism obligatoriu să fie și credibil pentru companii, ele să știe că-și încasează decontările între ele, că vor merge lin, fără probleme, nu văd niciun motiv pentru care decontarea directă să ducă la creștere, cel puțin pe termen scurt”, a insistat Bogdan Chirițoiu.
Pe termen lung, acesta admite că situația s-ar putea schimba, dar că o supraveghere atentă a pieței ar trebui să împiedice derapajele firmelor de asigurări.
„Vedem, peste câțiva ani, cum vor evolua lucrurile și mai ajustăm atunci. Nouă ne trebuie o soluție pentru problemele pe care sistemul le are în momentul de față și cred că această mutare, dacă o completăm cu niște măsuri, e o idee bună”, a adăugat președintele Consiliului Concurenței.
Șeful Consiliului Concurenței promite că instituția pe care o conduce va supraveghea piața, astfel încât să nu existe înțelegeri între asigurători în ceea privește aceste polițe.
„Atunci când ne mutăm la noul sistem, vom fi foarte atenți ca firmele de asigurări să nu profite și să crească nejustificat prețurile. Deci, vom fi foarte atenți și cred că și companiile vor fi mai atente decât au fost în trecut după amenda pe care au primit-o”, a spus Chirițoiu, joi, la Digi24.
Acesta a reamintit că în 2019 Consiliul Concurenței a aplicat amenzi, atunci când investigațiile sale au arătat că au existat discuții între asiguratori, în cadrul asociației lor, ce au dus la creșteri de prețuri. Atunci au fost aplicate amenzi în valoare de 50 de milioane de euro.