Polițiștii au organizat o amplă acțiune la nivel național pentru a verifica starea tehnică a mașinilor. În cadrul acesteia, 549 de certificate de înmatriculare au fost suspendate din cauza problemelor tehnice semnalate.
În timpul acțiunii, care s-a desfășurat în perioada 25-26 august, polițiștii împreună cu inspectorii RAR au verificat starea tehnică a autovehiculelor, a sistemelor de frânare, a mecanismelor de direcție, a sistemelor de reducere a zgomotului și a emisiilor poluante. De asemenea, polițiștii au verificat și instalațiile de iluminare/semnalizare și echipamente electrice, existența și autenticitatea seriilor/numerelor de identificare ale vehiculelor, vizibilitatea și legalitatea montării și utilizării luminilor de altă culoare sau intensitate, dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare, altele decât cele omologate.
La autoturismele verificate, au fost vizate și sistemul de rulare (punți, roți, anvelope și suspensie), precum și aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, luneta sau pe geamurile laterale, cu excepția celor omologate și/sau certificate de către autoritatea competentă și care sunt marcate corespunzător. În plus, au fost verificate certificatele de înmatriculare și concordanța datelor înscrise în acestea cu datele și caracteristicile tehnice ale vehiculelor, precum și deținerea inspecției tehnice periodice și valabilitatea acesteia
La acțiune au participat 895 de polițiști rutieri care, în colaborare cu specialiști din cadrul Registrului Auto Român, au verificat 8.600 de autovehicule și au aplicat 4.935 de sancțiuni contravenționale. 291 de șoferi au fost sancționați contravențional pentru deficiențe ale instalațiilor de iluminare/semnalizare, 174 pentru deficiențe ale sistemului de rulare (anvelope), 108 pentru neefectuarea în termen a Inspecției Tehnice Periodice și 72 pentru aplicarea de folii neomologate sau a tratamentelor chimice pe parbriz, geamurile laterale sau lunetă.
Totodată, polițiștii au aplicat 36 de sancțiuni contravenționale pentru utilizarea luminilor de ceață în alte condiții decât pe timp de ceață, 17 pentru deficiențe ale mecanismului de direcție, 9 pentru deficiențe ale sistemul de frânare și 474 pentru alte deficiențe tehnice. Pentru alte abateri de la normele rutiere, 3.578 de șoferi au fost sancționați contravențional și 176, pentru abateri prevăzute de alte acte normative.
Pentru deficiențe periculoase la sistemul de frânare a fost reținut, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 1 permis de conducere, iar pentru deficiențe periculoase la mecanismul de direcție, au fost reținute 13 permise de conducere. De asemenea, au fost retrase 549 de certificate de înmatriculare dintre care, 511 certificate de înmatriculare retrase vehiculelor înmatriculate în România și 38 de certificate de înmatriculare retrase vehiculelor înmatriculate în alte state.
Polițiștii rutieri au dispus, în 26 de cazuri, imobilizarea autovehiculelor respective, întrucât pericolul creat de deficiențele tehnice constatate era major, evitându-se în acest fel producerea unor evenimente rutiere. În cadrul activităților de control, au fost constatate 54 de infracțiuni dintre care 40 la regimul circulației și 14 de altă natură.
Într-unul dintre cele mai grave cazuri depistate de polițiști, un sucevean conducea o mașină al cărei certificat de înmatriculare după ce a falsificat anexa la certificatul de înmatriculare prin modificarea datei de expirare a inspecției tehnice periodice. În plus, acesta ar fi montat autoturismului pe care îl conducea plăcuțe cu numărul de înmatriculare care ar fi aparținut altui autoturism cu aceleași caracteristici (marca, culoare, an de fabricație). S-a descoperit astfel că autoturismul oprit în trafic nu a fost înmatriculat în România, fiind înmatriculat în Bulgaria.
Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare, iar șoferului i-au fost reținute permisul de conducere și certificatul de înmatriculare, autoturismul a fost imobilizat, iar plăcuțele au fost reținute.
Activitățile de control au fost efectuate în colaborare cu specialiști din cadrul Registrului Auto Român. În cadrul unei acțiuni anterioare, polițiștii au descoperit că un număr impresionant dintre mașinile oprite nu respectau condițiile tehnice de circulație și prezentau pericol de accidente.