Flash-urile. Le vedem din sens opus, le vedem în oglinzile retrovizoare. Dar ce înseamnă această semnalizare. Este sau nu legală?
Există o metodă de comunicare în rândul participanților la trafic. Printre semnele folosite de șoferi sunt și flash-urile. Dar ce înseamnă acestea în funcție de context?
Șoferii trebuie să știe că gestul de a da flash-uri poate fi sancționat. Conform Codului Rutier, folosirea incorectă a luminilor de drum față de autovehiculul care circulă în fața sa, în aceeași direcție de mers se sancționează cu amendă prevăzută în clasa I de sancțiuni, de la 2 la 3 puncte-amendă, respectiv 290 sau 435 de lei, plus 2 puncte de penalizare.
În toamna anului 2018, Poliția Română le explica șoferilor, printr-o postare pe pagina oficială de Facebook, de ce nu este bine să dea flash-uri.
”După ce treci de echipajul de poliție, vezi o altă mașină care circulă din sens opus… sau poate două, trei…. , iar ție ți se pare că ar merge cu viteză și te gândești să le dai flash-uri și ,,să-i scapi de amendă”. Nimic de zis, ai un spirit civic desăvârșit. Dar dacă într-una din acele mașini este un urmărit național sau internațional și ,,datorită” spiritului tău civic, el nu mai ajunge la echipajul de poliție, nu mai este oprit și reținut? Te-ai gandit la asta? Probabil că nu.”, au scris atunci reprezentanții Poliției Române.