Femeile conduc mai prudent, dar nu știu să parcheze – este concluzia unui sondaj realizat online de Asociația pentru Promovarea Asigurărilor. Percepția participanților la sondaj scoate în evidență stereotipurile existente despre felul în care sexul poate influența abilitățile de condus.
Astfel, Doar 33% dintre participanții la trafic consideră că genul nu influenţează în nicio formă abilităţile de condus atunci când vine vorba de conducători auto cu experienţă de condus similară. Mai mult, 20% dintre participanții la sondaj văd sau aud zilnic mesaje care sugerează inabilitatea femeilor de a şofa, în timp ce 49% experimentează acest lucru de câteva ori pe lună, iar alţi 23%, de câteva ori pe an.
Cu toate acestea, 74% dintre respondenţi sunt de acord cu afirmaţia „Femeile conduc mai prudent decât bărbaţii”: 34% sunt de acord într-o oarecare măsură, 17%, într-o mare măsură, iar 23%, într-o mică măsură.
Stereotipurile vizează însă și partea masculină, 90% dintre respondenţi fiind de acord cu afirmaţia „Bărbaţii sunt şoferi mai agresivi decât femeile”: 42% sunt de acord într-o mare măsură, 36%, într-o oarecare măsură, iar 12%, într-o mică măsură.
Întrebaţi dacă sunt de acord cu fraza „Femeile nu ştiu să parcheze”, 81% dintre participanţii la sondaj şi-au exprimat acordul: 34% sunt de acord într-o oarecare măsură, 24%, într-o mică măsură, iar 23%, într-o mare măsură. Doar 19% şi-au exprimat un dezacord total privind această afirmaţie.
De asemenea, 72% dintre respondenţi sunt de acord cu fraza „Bărbaţii sunt şoferi mai buni decât femeile”: 30% sunt de acord într-o oarecare măsură, 24%, într-o mare măsură, iar 18%, într-o mică măsură. Doar 28% dintre participanţii la sondaj şi-au exprimat dezacordul total cu această afirmaţie. Totodată, 61% dintre respondenţi sunt de părere că expresia „femeie la volan” are un sens peiorativ, în timp ce doar 34% consideră că este o expresie neutră.
La finalul anului trecut, un număr de 2,67 milioane de femei deţineau carnet de conducere în ţara noastră. Acestea reprezintă circa o treime din totalul celor 7,9 milioane de conducători auto, conform datelor furnizate de DRPCIV – Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.
Printre acestea nu se numără doar deţinătoare de carnet de categoria B. Conform datelor DRPCIV, la finalul anului trecut, în ţara noastră existau 16.291 de motocicliste (cat. A), dar şi 16.349 de şoferiţe de tir şi camion (cat. C). Mai mult, vorbim şi de 2.013 şoferiţe de autobuz şi alte autovehicule de transport persoane (cat. D), 1.858 de şoferiţe de troleibuz, precum şi 1.167 de vatmaniţe. De asemenea, 2.609 femei deţin şi carnet de conducere pentru tractoare agricole sau forestiere.