Test drive Dacia Duster TCe 130 4WD: Progres indiscutabil

Autor: Cristian Agatie 20 feb. 2020 Test drive

Copilul teribil al mărcii Dacia este indiscutabil, SUV-ul Duster. Răsfățat al statisticilor de vânzări ca unul dintre cele mai populare modele comercializate pe continentul european, Duster a evoluat constant. Atât de mult, încât Dacia Duster TCe 130, în special ca versiune cu tracțiune integrală, poate concura fără emoții alături de alte modele apreciate din segmentul SUV-urilor citadine.

Intră în Galeria FOTO

Este ușor să cataloghezi Dacia ca producător de mașini simple, fără pretenții. În cazul lui Duster TCe 130, acest lucru nu mai este însă valabil. Politica Dacia este una a pașilor mărunți dar, în cazul lui Duster, aceștia au fost atât de rapizi încât ai rămâne uimit dacă ai cunoscut acest model fie și cu numai doi ani în urmă. Ca cel mai nou model intrat în gama producătorului român, Duster este, desigur, și cel mai modern. Lansat în 2017, actuala generație Duster a impresionat prin oferirea unor tehnologii moderne, inedite în gama Dacia. În 2019, Dacia a plusat cu o nouă motorizare turbo pe benzină dezvoltată în parteneriat cu Daimler, pe care o oferă pe Duster ca TCe 130 și TCe 150.

Dacia Duster TCe 130 4WD: Ce oferă

Duster marchează introducerea primelor sisteme de asistare a conducerii în gama Dacia. La loc de cinste se numără asistentul pentru unghi mort, care folosește un senzor cu ultrasunete pentru a semnala prezența unei mașini în unghiul mort al oglinzilor laterale. Acesta este oferit ca dotare suplimentară (200 de euro), la fel ca și sistemul de camere Multiview (250 de euro). Ambele dotări sunt disponibile doar pe echiparea de vârf Prestige, dar airbagurile cortină, o dotare care lipsește altor modele Dacia, sunt în dotarea standard a lui Duster încă de la primul nivel de echipare.

Dacia Duster TCe 130

În habitaclu suntem întâmpinați de unul dintre cele mai apreciate interioare ale grupului Renault, cu o planșă de bord funcțională și butoane deopotrivă estetice și plăcute la atingere. Vorbim de claviatura de pe consola centrală și de comenzile sistemului de climatizare automată, care au fost replicate în cadrul grupului Renault și pe alte modele, începând cu Renault Kadjar facelift. Materialele plastice sunt dure, dar robust asamblate, astfel că nu vor avea probleme să preia abuzurile utilizării cotidiene.

La pièce de résistance rămâne însă sistemul de infotainment MediaNav, care oferă suport pentru Android Auto și Apple CarPlay, o facilitate pe care chiar și constructorii pretențioși o omit, mai mult sau mai puțin intenționat. MediaNav are o interfață simplă și funcțională, răspunde fără întârzieri la comenzi și pune la dispoziție rapid cele mai importante informații, inclusiv cele care ține de funcționarea sistemului 4×4. Singura obiecție pe care am putea-o avea este legată de calitatea ecranului, căruia îi acordăm totuși o bilă albă pentru suprafața mată, care nu reflectă lumina.

Dacia Duster TCe 130 4WD: Cum se conduce

Am avut șansa să conducem Dacia Duster TCe 130 configurat cu sistem de tracțiune integrală în singura zi cu zăpadă căzută în acest an în București. Cei 20 cm de zăpada nu au existat pentru sistemul de tracțiune integrală la ieșirea din spațiul de parcare. Un alt beneficiu l-am simțit la abordarea virajelor în condiții de aderență scăzută, în acest caz sistemul trimițând spre puntea spate un cuplu suficient pentru stabilizarea mașinii și eliminarea efectului subvirator.

Motorul turbo pe benzină are o cilindree de 1,33 litri și, în cazul mașinii testate de noi, dezvoltă 130 CP. Este un nivel de putere pentru care mulți l-au așteptat în gama Dacia. În cazul lui Duster, propulsorul este rafinat și silențios și asigură performanțe dinamice mai mult decât decente. Pentru cei care nu se mulțumesc cu 130 CP, în gamă există și versiunea cu 150 CP, care costă cu numai 500 de euro mai mult. Totuși, trebuie spus că nu am simțit în niciun moment nevoia de mai mult, iar cei 500 de euro ar fi mai bine cheltuiți pe echipamente suplimentare.

Dacia Duster TCe 130

Cutia de viteze are o etajare tipică pentru Duster, cu primele trei trepte foarte scurte (în special prima, care este gândită pentru a suplini funcția reductorului) și celelalte trei mai lungi, cu o diferență sesizabilă între treapta a treia și a patra. Această alegere este responsabilă pentru performanțele foarte bune în off-road ale Daciei Duster. De asemenea, la viteze de croazieră, consumul de combustibil rămâne ponderat, cu o medie de circa 7,0 l/100 km pentru un parcurs care a inclus, deopotrivă, traseu urban, interurban și autostradă. Pentru cei mai preocupați de economie, Dacia a montat binecunoscutul buton Eco, care temperează puțin performanțele motorului pentru a reduce consumul de carburant.

Pe viraje, reglajul direcției lui Duster este de apreciat, cu un răspuns prompt la manevrarea volanului și o întărire corespunzătoare pe măsură ce viteza de deplasare crește. În ciuda caroseriei înalte, suspensia reglată suficient de ferm  permite un ruliu rezonabil în cazul virajelor abordate rapid, iar asta fără a compromite confortul pe denivelări. Doar în cazul celor mai problematice denivelări scurte se va simți un șoc, dar în niciun caz acestea nu vor pune probleme lui Duster. La viteze de autostradă, Duster dovedește o antifonare eficientă a habitaclului. Nici zgomotul de rulare și nici cel provocat de vânt nu sunt deranjante, conversațiile dintre pasageri purtându-se fără a ridica vocea.

Concluzie

Am fost impresionați de progresul realizat de Duster, chiar și în cei doi ani de la lansarea noului model. Motorizarea turbo pe benzină de 130 CP este rafinată și asigură performanțe dinamice foarte bune, iar dotările lui Duster pot uimi pe mulți dintre cei care nu au mai condus o Dacia în ultima vreme. Dacia Duster se dovedește o recomandare serioasă, chiar și fără să luăm în calcul prețul foarte competitiv.

Dacia Duster TCe 130

Dacia Duster TCe 130 4WD: Date tehnice

Preț model testat (echipare Prestige, inclusiv opționale) – 20.110 euro cu TVA
Prețul de pornire pentru Duster TCe 130 4WD: 17.300 euro cu TVA
Combustibil – Benzină
Cilindree cmc –1332
Putere maximă CP/rpm – 130/5000
Cuplu maxim Nm/rpm – 240/1600
Viteză maximă km/h – 186
Accelerație 0-100 km/h – 11,1 secunde
Consum mixt (NEDC) l/100 km – 6,3 (*valoare valabilă pentru modelul testat, fabricat în 2019)
Tracțiune – integrală, cu posibilitatea blocării diferențialului central (50:50)
Cutie de viteze – Manuală, 6 trepte
Lungime mm – 4341
Lățime mm – 1804
Înălțime mm – 1678
Ampatament mm – 2673
Volum rezervor litri – 50
Volum portbagaj litri – 414 – 1.559
Masă la gol kg – 1.331 – 1.395

 


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: Mihai Pop / Promotor


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide