Francezii de la PSA au planuri mărețe. Vor să arate lumii întregi, și în special lumii auto, că pot să producă mașini premium. Cum se materializează acest lucru? Prin marca DS.
După DS7 Crossback, DS continuă să-și reînnoiască gama cu lansarea unui nou model, DS3 Crossback. Acest SUV mic de 4,12 metri lungime înlocuiește indirect modelul DS3 a cărei producție se va opri în curând, după mai bine de 10 ani de carieră. Dacă DS3 a încercat să concureze cu Mini sau Audi A1, acest nou DS3 Crossback încearcă să ia din clientela lui Audi Q2 și Mini Countryman. DS3 Crossback se remarcă printr-un stil seducător, care reușește să întoarcă privirile, mai ales dacă optezi pentru nuanța albastru (Bleu Millenium) cu acoperiș negru (Noir Onyx) precum cea a modelului din testul nostru.
Pentru acest prim contact cu DS3 Crossback, am optat pentru cea mai sportivă versiune din listă, animată de noul motor cu trei cilindri 1.2 PureTech de 155 CP, asociat unei cutii de viteze automate cu 8 trepte.
Cu riscul de a fi lipsiți de modestie trebuie să recunoaștem că acest DS3 Crossback afișează o personalitate puternică. La exterior mașina are un caracter sportiv oferit de grila neagră cu inserții cromate, capota motorului cu talie înaltă, farurile LED Matrix Vision, „aripioarele ca de rechin” de pe ușile din spate, jantele din aliaj de 18 inci, precum și dubla ieșire a evacuării. Modelul francez are clar o atitudinea distinctivă în peisajul SUV-urilor mici.
Dacă DS3 Crossback atrage privirile pietonilor, vă spunem sigur că și pasagerii vor fi plăcut surprinși. Cel puțin la capitolul design. De ce? Datorită mânerelor ușii sale. La fel ca un Tesla sau Range Rover Velar, ele ies din ușă atunci când vehiculul este deblocat.
Cabina aste o surpriză plăcută, dar nu mai plăcută decât exteriorul mașinii. Tabloul de bord are o formă originală, materialele sunt de bună calitate, dar ergonomia lasă de dorit. La interior găsim o abundență de elemente unghiulare pe tabloul de bord și niște scaune acoperite cu piele echipate cu o spumă cu dublă densitate pentru mai mult confort. Inginerii francezi chiar s-au străduit să ne impresioneze, și au mers până într-acolo încât au integrat orificiile sistemului de aerisire în uși.
DS3 Crossback folosește aceeași comandă a cutiei de viteze ca fratele mai mare DS7 Crossback, precum și designul comenzilor care permit deschiderea geamurilor electrice, comenzi ce sun poziționate pe canalul central. Toate acestea arată foarte bine, însă suprafețele lucioase atrag praful.
Observăm că designul este realizat puțin în detrimentul ergonomiei consolei centrale, dar nivelul de rafinament este peste medie. Atât instrumentarul de bord, cât și display-ul central folosesc ecane cu o grafică plăcută, însă îți ia ceva timp să te obișniești cu ele, mai ales dacă ai fost fanul mașinilor germane. Poziționat la o înălțime bună, ecranul tactil al sistemului multimedia poate ajunge până la 10,3 inci, însă suprafața utilă este dominată de cele două părți ale ecranului rezervate setărilor pentru aerul condiționat. Butoanele tactile nu sunt ușor de diferențiat atunci când sunt utilizate în timpul conducerii, iar asta te poate face să apeși accidental alt buton.
Alte dezavantaje al acestui crossover sunt vizibilitatea periferică slabă, mai ales în spate, precum și sistemul Stop & Start care este uneori prea lent și prea zgomotos la repornire, dar acesta se poate dezactiva din meniu.
Scaunele din spate sunt ușor înghesuite, iar persoanele care suferă de claustrofobie nu vor aprecia porțiunile de uși asemănătoare aripioarelor de rechin ce reduc vizibilitatea către exterior. Pentru restul, interiorul oferă o impresie excelentă, în special în ceea ce privește alegerea materialelor, care sunt în mare parte plastice moi, de calitate superioară.
Portbagajul nu este cel mai spațios din clasa sa. DS3 Crossback are un volum de 350 de litri, iar pragul său de încărcare este destul de ridicat, ceea ce ar putea îngreuna încărcarea sau descărcarea obiectivelor voluminoase.
SUV-ul mic DS3 Crossback se conduce foarte plăcut datorită direcției precise, iar confortului suspensiei este bun, fără să favorizeze ruliul în viraje. Motorul turbo cu trei cilindri PureTech cu 155 de CP și 240 Nm cuplu se simte energic pentru o mașină de 1.2 tone.
Apropo de consum, nu va fi complicat să obțineți 8 litri / 100 km de consum în utilizare mixtă, cam atât am obținut noi în timpul testului (oraș și autostradă). Combinația dintre motorul PureTech și cutia de viteze automată cu 8 trepte (nu este disponibilă cutie de viteze manuală) oferă rezultate bune în majoritatea situațiilor de condus. Există, de asemenea, mai multe moduri de conducere și o transmisie automată ce oferă treceri foarte line între trepte.
DS 3 Crossback a fost testat de către specialiștii Euro NCAP și a primit patru stele pentru versiunea standard. Pentru a vă asigura liniștea unui rating complet de cinci stele va trebui să alegeți pachetul de siguranță opțional. Din standard, DS 3 Sportback oferă frânare autonomă de urgență și asistență la menținerea benzii, dar aceste caracteristici pot fi susținute de un pachet de siguranță mai avansat pentru un cost suplimentar.
Cei care sunt preocupați de salvarea planetei trebuie să știe că există și o versiune electrică. DS 3 Crossback E-Tense este echipat cu un motor electric şi o baterie cu o capacitate de 50 kWh. Autonomia este estimată la aproximativ 300 kilometri.
Concluzii
Când conduci, simți imediat că acest DS 3 Crossback se vrea a fi un vehicul premium: scaune moi, încălzite, un mediu luxos și izolare fonică excelentă. Performanța și armonia dintre motor și cutia de viteze oferă un confort bun pentru călătorie, atât în oraș, cât și la drum lung. Sistemul de iluminat Matrix LED dispune de camere video amplasate în partea superioară a parbrizului care adaptează automat fasciculul de lumină în funcție de condițiile de trafic.
Dacă sunteți în căutarea unui SUV mic, care să fie puțin diferit, atunci DS 3 Crossback ar putea fi o alegere bună. Nu este cea mai spațioasă sau cea mai practică mașină din segment, dar, în schimb, DS 3 Crossback oferă ceea ce își doresc mulți cumpărători, o mașină confortabilă și elegantă. Cu o culoare potrivită, DS 3 Crossback poate ieși în evidență într-o parcare plină de mașini nemțești gri sau argintii.
Fișa tehnică DS 3 Crossback 1.2 PURETECH S&S 155 EAT8
Preț mașină testată – 29,900 de euro
Capacitate cilindrică (cm3) – 1199
Numar de cilindri – 3
Carburant – Benzină
Cuplu maxim Nm – rot/min 240 / 1750
Putere maximă CP/KW – rot/min – 155 (115) / 5500
Cutie de viteze – Automată cu 8 rapoarte
Punte motoare – Față
Norma de poluare – Euro 6.3
Sprint 0 – 100 km/h – 8.2 secunde
Viteza maximă (km/h) – 208
Ampatament (mm) – 2558
Înălțime (mm) – 1534
Lungime (mm) – 4118
Lătime (mm) – 1802 (1988 cu oglinzile deschide)
Greutate – 1.205 kg