Procedura de înmatriculare auto în 2020 presupune parcurgerea anumitor pași, care depind de tipul autovehiculului, de proveniența acestuia, dar și de proprietarul mașinii (dacă este firmă sau persoană particulară). Înmatricularea unei mașini este obligatorie pentru proprietarii de autovehicule, punerea în circulație a unei mașini neînmatriculate având consecințe grave.
Indiferent dacă mașina este nouă sau a fost cumpărată la mâna a doua, actualul proprietar are obligația să o înmatriculeze. Înmatricularea se face pe baza datelor de identificare a proprietarului, care va primi un certificat de înmatriculare, și a plăcuțelor de înmatriculare ale mașinii.
Dacă mașina cumpărată este second-hand, se va face înscrierea datelor noului proprietar în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate constituit de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, în același timp menționându-se încetarea calității de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Acest lucru trebuie făcut, la cererea noului proprietar, în termen de cel mult 90 de zile de la momentul dobândirii dreptului de proprietate asupra mașinii.
Înmatriculare auto 2020: mașina e cumpărată din România sau alt stat UE
Pentru înmatricularea unei mașini cumpărate din România sau orice alt stat al Uniunii Europene ai nevoie de următoarele documente:
- Cererea de înmatriculare: tipizatul este gratuit şi se poate descărca online sau obţine de la DRPCIV.
- Fişa de înmatriculare a vehiculului: se poate descărca online. În Bucureşti, aceasta nu se mai solicită nici pentru persoane fizice, nici pentru persoane juridice. În locul acestuia se foloseşte Contractul de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport.
- Cartea de identitate a vehiculului (CIV) – original şi copie.
- Certificatul de înmatriculare al fostului proprietar (dacă este cazul) în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate, în original. ITP-ul trebuie să fie în termenul de valabilitate.
- Documentul care atestă dreptul de proprietate, în original şi în copie. Trebuie ştampilat de ambele organe fiscale, al vânzătorului şi al cumpărătorului. În cazul maşinilor care au mai fost înmatriculate se completează Contractul de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport.
- Actul de identitate al solicitantului (original şi copie).
- Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pe numele noului proprietar (copie).
- Dovada de plată a contravalorii certificatului de înmatriculare. Se poate plăti pe loc.
- Plăcuţele cu numărul de înmatriculare vechi.
- Certificatul de autenticitate emis de Registrul Auto Român (RAR) – numai în cazul unui autoturism adus din străinătate. Costul este de 450 de lei. Într-un articol anterior am descris paşii care trebuie urmaţi pentru obţinerea Certificatului de autenticitate.
- Documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original, precum şi plăcuţele de tranzit sau dovada că maşina a fost adusă pe platformă (în cazul maşinilor aduse din străinătate).
- Dovada plăţii TVA pentru maşinile aduse din UE, în cazul în care autoturismul va fi înmatriculat de o firmă neplătitoare de TVA sau de o persoană fizică. Formularul se numeşte ”Certificat privind atestarea plăţii TVA în cazul achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport”.
- Copie după certificatul de înregistrare a societăţii – pentru persoane juridice.
- Împuternicire/delegaţie – este necesară chiar dacă actele sunt depuse de asociatul unic al societăţii.
Mașina este cumpărată din afara Uniunii Europene
În cazul în care mașina este cumpărată dintr-o țară aflată în afara Uniunii Europene, solicitantul trebuie să facă în plus și dovada efectuării formalităților vamale de import(temporar sau definitiv, după caz). Dovada poate fi adusă în original sau în copie legalizată.
În cazul în care proprietarul unei mașini nu respectă normele legale privind înmatricularea vehiculelor, pedeapsa poate merge de la amendă până la pedeapsă cu privare de libertate. Iată care pot fi situațiile și ce pedepse riscă cei care nu respectă legea:
- neîndeplinirea obligației de a solicita autorității competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ori în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei și conținutului celor în vigoare (amendă între 580 și 725 lei);
- neîndeplinirea obligațiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului și tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege (amendă între 870 și 1.160 lei);
- conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată – de exemplu, dacă expiră inspecția tehnică periodică sau dacă se suspendă contractul de asigurare obligatorie (amendă între 1305 și 2900 lei).