Care sunt beneficiile psihologice ale înotului?

Autor: ProMotor 22 dec. 2019 Știri auto
Care sunt beneficiile psihologice ale înotului?

Copilul dvs. este ca un pește în apă? Nu refuză niciodată o ieșire la piscină? Când trebuie îl scoateți din cadă, este un pic complicat și trebuie aveți discuții lungi de lămurire? Înseamnă cel mic iubește nespus apa și un sport precum înotul ar fi excelent pentru el. De aceea, recomandăm pentru micuț apelați la cursuri de înot, chiar începând de la vârstă de doi ani.

În București, îl puteți înscrie la www.initiereinot.com/cursuri-inot-pentru-copii. Aici veți beneficia de instructori cu experiență, iar cursurile se desfășoară la bazine moderne. Cei care organizează aceste cursuri au contracte de colaborare cu bazinele de înot din Sectorul 2 București, respectiv Olimpia, Bery Fitness Spa Iancului și Alexandreea Club Fitness & Spa și în sectorul 6 la bazinul Steaua.

Cum spuneam, bazinele alese de cei de la Inițiere Înot sunt dotate cu tot ceea ce este necesar unei bune desfășurări a cursurilor, sunt igienizate și curate, fiind ideale pentru copii, iar supravegherea este continuă (prin camere video). În plus, părinții pot ia cursuri de înot în același timp cu micuții. Este o ocazie excelentă de a practica unul din cele mai sănătoase sporturi, alături de copilul dvs.

De ce spunem este unul din cele mai sănătoase sporturi? Cu toții probabil am auzit de multiplele beneficii fizice pe care le aduce înotul. Poate fi practicat chiar și de către copiii sau adulții cu probleme de sănătate sau de femeile gravide pentru sportul îmbunătățește simțitor funcțiile organismului (funcțiile inimii, ale plămânilor, imunitatea), dezvoltă mușchii, ajută coloana vertebrală și oasele. Însă are și numeroase beneficii psihologice, care nu sunt atât de des subliniate.

  1. Înotul ne face mai fericiți! Dacă ar exista doar un singur motiv pentru a convinge înscrieți copilul la înot și chiar îl practicați și dvs., acesta ar fi cel mai bun. Fericirea copilului este baza existenței și scopul pe care îl avem în creșterea lui. Și înotul oferă asta, datorită secreției de endorfine. Endorfinele sunt niște substanțe chimice care interacționează cu receptorii din creier. Acest lucru duce la reducerea sau înlăturarea completă a senzației de durere, stres sau depresie. Endorfinele mai sunt numite și hormonii fericirii, alături de dopamină și serotonină. De asemenea, efectul lor este similar morfinei. Da, sentimentul de bunăstare, chiar euforie, la finalul unei sesiuni, are o explicație științifică. Evident, pentru a obține un anumit confort, este nevoie de ceva efort. O sesiune de înot trebuie dureze cel puțin 30 până la 45 de minute înainte de a elibera endorfinele. Vestea bună este creierul continua secrete endorfine timp de câteva ore după antrenament.
  2. Înotul este ideal pentru reducerea stresului. Stresul, din păcate, apare tot mai des la copii. În general, copiii care se află deja la școală se confrunta cu un program extrem de încărcat și, de cele mai multe ori, micuții se simt copleșiți. Efectul este stresul, care este chiar și mai periculos la un copil decât la un adult. Știm sportul ajută la reducerea acestuia. Și acest lucru este valabil pentru înot. În general, după o sesiune de înot, copilul va fi mai relaxat. În primul rând, deoarece apa are proprietăți liniștitoare și relaxante. Odată cu imersiunea și senzația de plutire, mușchii sunt mai relaxați. Și când mușchii sunt relaxați, mintea este și ea mai relaxată! La aceasta se adaugă asemănările dintre înot și meditație: mișcările efectuate în modul regulat și exercițiile de respirație au loc involuntar atunci când înotam. Chiar și culoarea apei ar avea un impact pozitiv asupra dispoziției. Prin urmare, înotul are efect antidepresiv, care pot fi explicat și prin efectul apei asupra sistemului nervos.
  3. Este excelent pentru creșterea încrederii în propria persoana. Înotul este un sport exigent, care poate fi deosebit de provocator, atât fizic, cât și mental. De fapt, cele două sunt legate. Pentru a progresa, este nevoie de minimum de disciplină, tenacitate și perseverență. Toate acestea sunt calități care stimulează mintea. Provocările de succes sunt bune pentru micuți și ajută la crearea încrederii. O multitudine de mici succese sportive sunt benefice pentru stima de sine. Desigur, ideea este nu se descurajeze. De aceea, trebuie îi încurajăm pe copii continue practice înotul, chiar daca fac sau nu performanță. Chiar și stăpânirea unui singur stil de înot poate reprezenta pentru ei un succes enorm. În sfârșit, înotul îi face și mai inteligenți, pentru promovează creșterea celulelor noi ale creierului, pentru îmbunătățește capacitatea de concentrare, memorie și învățare.
  4. Înotul este bun pentru odihnă și somn. Înotul îndepărtează efectele nocive ale lipsei de somn asupra organismului, precum și asupra stării de spirit. Somnul de calitate este bun pentru echilibrul psihologic. Mai bine spus, consumul de energie și stimularea hormonală reglează ritmul circadian, adică ritmul somn și stare de veghe.
  5. Înotul este un sport excelent pentru socializare, pentru ca micuțul și poată face prieteni. Mulți spun înotul este considerat un sport “singur”. Însă nu este adevărat, mai ales pentru copiii care participă la lecții de înot. Pentru copilul dvs., alăturarea la un club este o modalitate excelentă de socializare cu alți copii și pentru a crea relații de durată, benefice pentru dezvoltarea sa, dar și pentru a învăța își găsească locul într-un grup.

Pe scurt, aveți doar motive întemeiate înscrieți copilul la cursurile de înot, iar Inițiere Înot așteaptă cu brațele deschise!


Urmărește Promotor.ro pe Google News




Comentarii
Inchide