Nu au voie să facă selfie-uri la muncă. De poze însoțite de celebrul hashtag #Ilovemyjob nici nu poate fi vorba. Au nevoie de un permis special pentru a intra în spațiul de lucru și nu au voie să discute despre ceea ce fac acolo nici chiar cu rudele apropiate.
Este vorba despre cei care lucrează în cadrul… “departamentului secret” la Skoda, care operează la uzinele din Mlada Boleslav, Kvasiny și Vrchlabi din Republica Cehă. Sunt aproximativ 330 de persoane care trebuie să păstreze misterul în privința fiecărei ore petrecute la muncă. În momentul în care un model ajunge să fie dezvăluit oficial, aceștia lucrează deja la proiectul următor.
Skoda a decis însă, să dezvăluie o mică parte din ceea ce se întâmplă în “departamentul secret”. Totul începe cu un desen, o prezentare virtuală, un model din lut, apoi cu un model la scară reală, care seamănă foarte mult cu viitoarea mașină.
“Folosim un scanner 3D pentru a transforma modelul din lut într-unul virtual. Colegii noștri din Departamentul de Pre-Dezvoltare trec apoi la treabă, pentru a construi suprafețele cu precizie”, explică David Vaněk, șeful diviziei de Construcție a Prototipurilor și Modelelor.
Echipa stabilește tehnologiile cu care va fi echipată viitoarea mașină și designul acesteia, plasează comenzi pentru piesele necesare și pune la cale un proces de producție. “Trebuie să plănuim totul până la ultimul șurub”, explică Vaněk.
Panourile caroseriei sunt construite din tablă, atât manual, cât și cu ajutorul unor stații de lucru robotizate. Caroseria este apoi vopsită. Pentru unele piese sunt folosite imprimante 3D.
Atunci când caroseria este gata, aceasta este instalată pe șasiu. Urmează cabina și sistemul electronic, apoi inginerii fac setările sistemelor de asistență. Produsul final este analizat cu atenție, pentru ca totul să funcționeze așa cum trebuie.
Urmează etapa de testare. Niciun model nu intră în producția de serie până când nu rulează chiar și peste două milioane de kilometri și nu este supus unor teste riguroase. Condiții extreme, teste de impact, analizarea funcțiilor. Nicio piesă nu scapă de control.
Când modelul este gata să ia drumul showroom-urilor, prototipurile sunt gata să fie distruse, iar materialele folosite pentru acestea sunt reciclate.