Mai puţin de 10% din totalul maşinilor rulate comercializate în România, în 2017, au avut istoricul verificat, restul de 90% fiind cumpărate pe încredere, doar în baza informaţiilor furnizate de vânzător, reiese dintr-o analiză a unei firme care se ocupă cu verificare istoricului maşinilor second. Datele publicate de autoDNA.ro mai relevă că maşini ale mărcilor Volkswagen, BMW şi Audi sunt cele mai verificate de clienţii de automobile second hand din România.
„La nivel de 2017 am avut mai mult de 550.000 de maşini la mâna a doua aduse în România din alte ţări, dar şi peste 500.000 de reînmatriculări ale maşinilor aflate deja în ţară. Dintre toate aceste tranzacţii cu maşini rulate mai puţin de 100.000 de automobile sunt verificate profesionist în vreun fel, online sau fizic, în vederea achiziţiei”, estimează Răzvan Pavel, managing partner al unei platformă de verificare online a istoricului maşinilor.
Maşinile rulate pot fi verificate în patru moduri:
„Cele patru metode de verificare sunt complementare pentru că nicio metodă nu poate furniza momentan date 100% complete despre istoricul maşinilor rulate, însă cresc enorm gradul de transparenţă şi ajută clienţii de automobile rulate să evite ţepele atât de des întâlnite în piaţa auto. Fiecare metodă de verificare are specificul ei, iar verificarea online este de departe cea mai accesibilă şi cea mai rapidă”, spune Răzvan Pavel.
Comerţul cu maşini rulate crescut mult în 2017, pe fondul dorinţei clienţilor din România de a avea o maşină, dar şi din cauza dispariţia timbrului de mediu. Astfel, piaţa maşinilor aduse din alte ţări a crescut cu peste 85% în 2017, la circa 550.000 unităţi, iar numărul de tranzacţii cu maşini deja înmatriculate în România s-a dublat (+100%) în 2017, la circa 500.000 cazuri.
„Sute de mii de clienţi sar peste verificarea profesionistă a maşinii, crescându-şi şansele de a plăti sume mari pentru o maşină care este altceva decât ceea ce pare”, explică Răzvan Pavel.
Cu o piaţă auto second hand totală situată la peste un milion de tranzacţii, se estimează că cel mult 10% din totalul maşinilor rulate din România sunt verificate profesionist în vederea achiziţiei, restul de 90% fiind cumpărate pe încredere, doar în baza informaţiilor furnizate de vânzător.
Ce maşini verifică românii
Cele mai verificate maşini din punctul de vedere al istoricului de daune şi kilometri, aparţin mărcii Volkswagen. Aceasta este şi cea mai tranzacţionată marcă pe piaţa second hand de import. Pe de altă parte, maşini ale mărcilor Dacia, Renault, Peugeot şi Citroen sunt foarte puţin verificate, deşi au o pondere importantă în vânzări. Iată situaţia pe mărci:
Volkswagen – Modelele Passat şi Golf reprezintă, împreună, peste 60% din totalul maşinilor Volkswagen verificate pe autoDNA.ro, urmate la mare distanţă de Tiguan.
BMW – Cele mai verificate sunt BMW Seria 3 şi BMW Seria 5, reprezentând împreună peste 50% din totalul maşinilor BMW verificate pe autoDNA.ro. SUV-ul BMW X3 se află pe poziţia a treia.
Audi – Modelele A4 şi A6 reprezintă peste 60% din totalul maşinilor Audi verificate, urmate de Q5.
Ford – Focus şi Mondeo reprezintă peste 70% din maşinile Ford verificate pe autoDNA.ro în vederea achiziţiei, iar pe locul al treilea, la mare distanţă, se află modelul Fiesta.
Opel – Un singur model, Astra, reprezintă peste 50% din totalul maşinilor Opel verificate pe autoDNA.ro, urmat de Insignia şi de Corsa.
Pe categorii de vechime, verificările de istoric pe autoDNA.ro, la nivel de 2017, arată că:
• Aproximativ 50% dintre maşinile verificate au între 6 şi 10 ani vechime.
• Maşinile de până în 6 ani vechime reprezintă puţin peste 25% din totalul verificărilor.
• Mai puţin de 5% dintre maşinile verificate au avut peste 15 ani vechime.