TEST DRIVE: În lupta din clasa medie, Renault are un Talisman norocos – VIDEO + GALERIE FOTO

Autor: Vlad MIRONESCU 24 nov. 2015 Test drive

Pentru a testa cel mai nou model Renault, care va ajunge în showroom-uri până la sfârşitul anului, am mers în Italia. Pe dealurile din Toscana, Talisman ne-a arătat de ce merită un loc în segmentul berlinelor de dimensiuni medii, alături de modele precum Volkswagen Passat, Ford Mondeo, Toyota Avensis sau Opel Insignia.

Citeşte şi FOTO Cum a reuşit un preot să aibă acest număr imposibil la maşină

Citeşte şi GALERIE FOTO. Un şofer care a confundat intrarea pentru pietoni a unui supermarket cu ieşirea din parcare

Citeşte şi Ce maşină conduce Simona Halep – GALERIE FOTO

Citeşte şi Modele Dacia de după 2005 care nu au mai prins linia de producţie

Citeşte şi GALERIE FOTO. Ce „monştri” militari se produc în România

(Mai multe imagini în galeria foto)

(Mai multe imagini în galeria foto)

Citeşte şi Ce maşini poţi cumpăra în România cu 7000 de euro. GALERIE FOTO

Citeşte şi GALERIE FOTO Ştiai de Rodica, GAL sau M.R.? Astea sunt doar câteva dintre maşinile româneşti necunoscute

Pentru început, trebuie să menţionăm că Talisman nu se vrea a fi un înlocuitor pentru Laguna sau Latitude. Este un model nou care va trebui să reuşescă singur. Din fericire pentru el, Renault l-a pregătit de luptă.

(Mai multe imagini în galeria foto)

La exterior, avem parte de un nou design modern şi cu linii fluide şi usor agresive. Farurile cu LED Pure Vision se prelungesc în bara frontală cu două extensii subţiri, care încorporează alte LED-uri şi semnalizatoarele. Stopurile sunt mereu luminate, pentru un plus de vizibilitate.

(Mai multe imagini în galeria foto)

Citeşte şi Unul dintre cele mai mari site-uri de licitaţii auto din Europa are acum versiune şi în română

Citeşte şi GALERIE FOTO Ce maşini îţi poţi cumpăra în România cu 5.000 de euro

Cu 4,84 metri lungime şi 1,86 metri lăţime, Renault Talisman se încadrează în dimensiunile standard ale segmentului mediu, dar iese în evidenţă la capitolul portbagaj: 608 litri – cel mai mare din clasa sa. Cu bancheta rabatată, capacitatea de încărcare creşte de la 1022 de litri. O altă caracteristică privind spaţiul interior prin care Talisman iese în evidenţă este spaţiul pentru genunchi disponibil pasagerilor din spate, fiind cel mai mare din segment.

Partea frontală este masivă şi impunătoare, fiind dominată de grila masivă, sigla Renault supradimensionată şi farurile cu LED care luminează în forma literei C.

(Mai multe imagini în galeria foto)

 

(Mai multe imagini în galeria foto)


Opţiunile de jante vor include modele care pornesc de la dimensiunea de 16 inci şi se opresc la 19 inci.

(Mai multe imagini în galeria foto)

Citeşte şi Coşmar pentru şoferii români: preţul RCA pentru un Logan ar putea ajunge la peste 1.000 de euro în 2016

Renault Talisman va fi oferit în 10 variante de culoare, dintre care 2 noi. Initiale Paris, versiunea de top, care din păcate nu va fi disponibilă şi în România, este singura care beneficiază de culoarea Améthyste Black.

Nava-amiral Renault va avea cinci versiuni de echipare (Life, Zen, Business, Intens şi Initiale Paris.), iar tapiţeria trece de la material textile la piele în două nuanţe, în funcţie de autovehiculul ales. Versiunea Initiale Paris are bordul în piele Nappa.

(Mai multe imagini în galeria foto)


Centrul infotainment este R-Link 2, cu display tactil de 8,7 inci sau 7 inci, în funcţie de versiune. Display-ul de 8,7 inci este cel mai mare disponibil de o maşină de serie, excepţie făcând Tesla.

 

 

(Mai multe imagini în galeria foto)


Sistemul MULTI-SENSE  (folosit şi pe noua generaţie Espace) înglobează toate funcţiile maşini în ceea ce priveşte climatizarea, sistemele de asistenţă la condus, reglajele scaunelor , sistemul de navigaţie şi si sistemul audio. Prin intermediul acestuia, şoferul poate să aleagă cinci moduri de condus: Comfort, Sport, Eco, Neutral şi Perso (acesta din urmă putând fi personalizat).

 

Citeşte şi Ultima veste în cazul morţii lui Paul Walker

Citeşte şi GPS-ul tocmai a pierdut lupta cu telefonul, după modificarea Google Maps

Tehnologia 4Control înseamnă 4 roţi motrice: pe scurt, la viteze reduse, diferite în funcţie de modul de condus ales din MULTI-SENSE (sub 50km/h, 60km/h în modul Comfort sau 80km/h în modul Sport) roţile din spate se întorc invers faţă de cele din faţa la viraje (dar nu mai mult de 3,5 grade), pentru un plus de control în viraje. Peste vitezele reduse de mai sus, roţile din spate se întorc în acelaşi sens cu cele din faţă. Sistemul 4Control este mereu active şi ajută modelul Talisman să vireze mult mai uşor, iar manevrabilitatea creşte simţitor. Trenul de rulare este permite numeroase modificări, iar totul se face în cadrul sistemului MULTI-SENSE.

(Mai multe imagini în galeria foto)


Lista de echipamente de siguranţă disponibile include regulatorul de viteză adaptiv, frânarea automată în situaţii de urgenţă, detectorul de semne de circulaţie, camera video pentru mersul înapoi, asistentul pentru parcare şi head-up display-ul.

În ceea ce priveşte motorizările, Talisman va fi oferit cu 5 propulsoare, două pe benzină şi trei diesel. Motorizările pe benzină sunt: 2,0 litri Energy TCe 150 cu 150 CP şi 1,6 litri Energy TCe cu 200 CP. În tabăra diesel, unităţile sunt reprezentate de Energy dCI de 1,5 litri cu 110 CP şi de un 1,6 litri Energy dCi disponibil în două variante de putere – 130 CP şi 160 CP.  Cel mai economic este motorul dielsel de 110 CP, cu un consum mixt de 3,6 litri al suta de kilometric şi emisii de dioxid de carbon de doar 95g/km.

Pentru cei care vor acceleraţie şi viteză, motorul TCe de 200 de cai-putere va fi suficient: 7,6 secunde până la 100km/oră şi o viteză maximă de 237km/oră . Cei care vor un consum decent se pot orienta către variantele diesel. Soluţia care le împacă pe amândouă este dieselul de 160 de cai-putere, care are un consum mixt de 4,4 litri, dar şi 9,4 secunde până la 100km/oră şi o viteză maximă de 215 km/oră.

Clienţii pot opta pentru o transmisie manuală cu şase trepte, o automată cu şase trepte sau o automată cu şapte trepte, în funcţie de motorizare.

 


Noi am testat Renault Talisman pe benzină Energie Tce 200, versiunea Initiale Paris, şi varianta diesel Intens Energie Dci 160.

 

(Mai multe imagini în galeria foto)


La intrarea în maşină scaunul şoferului se culisează uşor înapoi pentru a facilita accesul, revenind la poziţia iniţială după urcare.
În interior eşti înconjurat de tehnologie: display de 8,7 inci cu ecran tactil, consolă care gădzuieşte butoanele sistemului MULTI-SENSE, sistemul de climatizare, reglaje electrice pentru scaun, head-up display, scaune cu ventilaje şi masaj şi încălzire şi sistem audio de ultima generaţie Renault-Bose cu 13 difuzoare, între care 2 subwoofere.

 

Citeşte şi Maşină construită de Apple? Proiect din 2008 discutat de Steve Jobs

Citeşte şi Cum să reduci consumul de carburanţi. Sfaturile specialiştilor

Citeşte şi Montarea instalaţiei GPL pe maşină. Avantaje, dezavantaje, costuri şi procedură

În zona cadranelor de bord avem un display catre afisează vitezometru, precum şi alte informaţii despre drum, dar şi două afişaje clasice, care indică nivelul lichidului de răcire şi nivelul carburantului.

(Mai multe imagini în galeria foto)


Head-up display-ul afişează viteza, dar şi informaţii ale sistemului de navigaţie.

(Mai multe imagini în galeria foto)


Display-ul central de mari dimensiuni te ajută să setezi cu uşurinţă destinaţia dorită în cazul sistemului de navigaţie (care conţine hărţi cu reprezentare 3D). În timpul mersului, poţi trece lejer prin modurile de condus atât prin apăsarea opţiunilor dorite pe ecran, dar şi utilizând butonul tip joystick de pe consola centrală.

(Mai multe imagini în galeria foto)

Caracteristicile standard ale fiecărui mod de conducere. Zonele gri pot fi customizate în modul Perso


Sistemul Electronic Damper Control modifică constant activitatea amortizoarelor în funcţie de condiţiile de drum şi de stilul de condus pentru a oferi o senzaţie la volan cât mai plăcută.

Scaunele modelului Talisman sunt bine profilate şi comode, oferind suficiente moduri de setare astfel încât oricine îşi găseşte poziţia dorită la volan. Spaţiul este mai mult decât suficient.

(Mai multe imagini în galeria foto)


Motorul diesel de 160 de cai cuplat cu o transmisie automată în 6 trepte a fost primul testat. Cuplul mare de 380 Nm îşi face simţită prezenţa la drum întins, unde poţi să te lansezi liniştit în depăşiri. Totuşi, variant de 200 de cai-putere este net superioară când vine vorba de putere, iar diferenţa dintre cele două este sesizabilă în ceea ce priveşte acceleraţia. Cutia de viteze automată permite schimbare vitezelor şi în mod manual, însă dispunerea direcţiilor de schimbare (sus treapta înapoi, jos treaptă înainte) necesită un pic de acomodare.

În ceea ce priveşte conectivitatea, şoferul şi pasagerul din faţă au la dispoziţie două mufe USB şi un slot de card SD, dar şi un slot de brichetă, care poate fi utilizat pentru alimentarea diferitelor dispozitive, cu un adaptor.

(Mai multe imagini în galeria foto)

Sistemul audio BOSE cu 13 difuzoare oferă un sunet clar şi foarte poate plăcut, iar comanda acestuia este în spatele volanului, în partea dreaptă – o poziţionare tipică pentru Renault.

 

 

Am trecut prin toate modurile de condus, însă preferatul nostru este clar Sport. Ecranul care afişează vitezometru şi informaţiile despre starea drumului devine roşu, display-ul central la fel, motorul răspunde mai rapid, suspensia se întăreşte, direcţia este mai fermă, iar sunetul sportiv este o plăcere.

În modul Comfort, condusul prin oraş este relaxant, totul desfăsurându-se într-un ambient albastru, iar în modul ECO dacă rulezi în intervalul 50-100km/oră eşti mai “verde” decât alţi participanţi la trafic. Frânare reacţionează la fel de prompt în orice mod de condus.
După lansarea berlinei, francezii vor pune în vânzare şi o versiune de caroserie break.

(Mai multe imagini în galeria foto)


Senzaţia generală oferită este de siguranţă şi putere, totul desfăsurându-se într-un comfort deplin.

Prin Talisman, Renault devine o opţiune reală în segmentul mediu din Europa, şi se poate bate cu VW Passat, Ford Mondeo , Opel Insignia sau Skoda Octavia, alegerea devenind o chestiune de gust.

Preţul modelului Talisman nu au fost încă anunţate, însă probabil vor începe undeva în jurul valorii de 25.000 de euro (TVA inclus).

Modelul Talisman este fabricat la uzina Renaut Douai din Franţa, recent retehnologizată cu 420 de milioane de euro.


Urmărește Promotor.ro pe Google News




Comentarii
Inchide