VIDEO. Cum arată și cum funcționează noul head-up display cu realitate augmentată de la Volkswagen? Este SF!

Autor: David Andrei 19 dec. 2020 Știri auto

!Volkswagen a dezvoltat un head-up display care oferă o experiență science fiction la volan. Integrează funcții de realitate augmentată și proiectează imaginile în câmpul vizual al șoferului.

GALERIE FOTO

“Are un nume complicat și o funcție fascinantă”, scriu cei de la Volkswagen despre head up display-ul viitorului. Constructorul german devine astfel primul producător de volum care aduce noua tehnologie în segmentul compact. Noul head-up display va echipa, pentru început, modelul electric ID.4 și va ajunge ulterior și în gama ID.3.  Nemții promit că tehnologia va fi accesibilă.

“Introducem o inovație absolută în producția de serie. Și facem asta cu modele care nu sunt premium, ci fac parte din segmentul compact, cum sunt cele din gama ID. Oferind tehnologiile futuriste unui număr mare de clienți este una dintre obiectivele de bază ale companiei!”, susține Frank Welsch, membru în Consiliul de Administrație.

Sistemul inovator va suprapune realitatea imagini reale și virtuale, redând diferite simboluri în mod dinamic.

Cum funcționează noul display Volkswagen?

Head-up display-ul cu realitate augmentată proiectează informațiile relevante pe parbriz, separându-le în două câmpuri și pe două nivele distincte. Fereastra mare, care redă display-urile dinamice, este proiectată în câmpul vizual al șoferului, la o distanță de aproximativ 10 metri și are o diagonală de aproximativ 1,8 metri. Apar acolo informații furnizate de sistemele de asistență, dar și săgeți care anticipează virajele potrivit datelor transmise de navigație.

Cealaltă fereastră, care redă informații cu privire la viteza de rulare, la semnele de circulație și diverse simboluri de navigație, apare ca fiind la o distanță de aproximativ 3 metri în fața șoferului.

Atunci când mașina se apropie de o intersecție în care, potrivit destinației setate pe navigație, trebuie să schimbe direcție, șoferul va observa trei săgeți. Pe măsură ce se apropie de momentul în care trebuie să vireze, acestea devin tot mai mari, dar mai transparente, pentru a nu obtura vizibilitatea. Volkswagen urmează principiul “Mai puțin e mai mult”, pentru a nu-l copleși pe cel aflat la volan cu informații care îi pot distrage atenția.

O unitate care generează imagini este localizată în bord, care integrează un display LCD extrem de strălucitor. Imaginile sunt transmise către două oglinzi plate. Lentile speciale separă imaginile pentru câmpul apropiat și pentru cel îndepărtat. Oglinzile plate refractează fasciculele de raze pentru ca acestea să apară în câmpul vizual al șoferului sub forma unor simboluri.

Imaginile sunt realizate cu ajutorul unui generator de realitate augmentată, integrat într-unul dintre cele două calculatoare centrale ale modelelor ID. Acest generator calculează poziția simbolurilor în concordanță cu împrejurimile, utilizând datele furnizate de camera frontală, de senzorul radar și de harta navigației.

VIDEO:

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide