GALERIE FOTO Maşinile off-road care au scris istorie. PLUS: Istoria ARO – gloria şi moartea chinuită a unei legende

Autor: Marius Vișan 27 oct. 2015 Știri auto

Suntem tentaţi să credem că atunci când vine vorba de maşinile off-road importanţa este dată de forţa motorului în detrimentul design-ului. Ne neapărat. Pentru iubitorii genului imaginea unei maşini este la fel de importantă ca şi specificaţiile tehnice.

Iată un top făcut de cei de la topgear.com al celor mai tari maşini utilitare. Deşi aspectul acestor maşini este destul de simplist ele au reuşit să devină în decursul timpului, maşini clasice.


1. Toyota FJ40 Land Crusier
FJ40 este practic un simbol printre maşinile utilitare. Variantele acestei serii au fost în producţie din 1960 până în 1984. Se descurcă excelent pe terenul accidentat.


2. Lada Niva

Niva (cuvânt care înseamnă „câmp” în limba rusă) a fost descrisă de către designerii săi ca „un Renault 5 pus pe un şasiu de Land Rover”. Robustă, simplă şi ieftină, Lada reprezintă o atracţe pentru iubitorii de off-road.


3. Mercedes-Benz Unimog

Producţia acestui model a început în 1947 şi este încă în producţie. Unimog este practic un tractor cu roţi de dimensiuni egale care face o treabă destul de bună indiferent în serviciile la care este folosit.




4. Citroen Mehari

Mehari rimează cu safari, ca să spunem aşa. Imaginea acestui model sigur vă va duce cu gândul la documentarele despre animalele din Africa.


5. Subaru Brat

Aceste camionete au fost foarte populare în Statele Unite la sfârşitul anilor şaptezeci. Producţia acestui model a durat până în 1994. Pe lista de preferinţe a preşedintelui Ronald Reagan era şi această maşină.

6. Fiat Panda 4×4 Sisley

Panda 4×4 Sisley este un fel de legendă. A fost printre primele maşini mici care au dezvoltat modul de tracţiune 4×4, datorită unui sistem proiectat de Steyr-Puch.

7. Talbot Matra Rancho

Matra Rancho este un vehicul creat de grupul de inginerie francez Matra, în cooperare cu auto Simca. Acest model a apărut ca o continuare a tendinţei de a produce maşinii off-road început de Range Rover, în anii „70.

8. Grand Wagoneer Jeep

Acesta a fost unul dintre primele SUV-uri de lux. Wagoneer a avut o creştere a popularităţii în anii ’ 60. Colecţionarii acestui model îi apreciază aerul foarte retro şi look-ul specific acelor ani.


9. Land Rover Defender

Land Rover Defender este un vehicul britanic utilitar creat în 1948. În octombrie 2013 Land Rover a anunţat că producţia urmază să fie încheiata în decembrie 2015. Totuşi imaginea iconică a acesti maşini va fi cu greu întrecută.

Separat de această listă, noi am adăuga o marcă autohtona – ARO. ARO a fost un producător de vehicule de teren din Câmpulung-Muscel. Click aici pentru VIDEO

Producţia acestei mărci a început în 1957 şi a produs peste 380.000 de vehicule, mare parte din acestea fiind exportate în peste 110 ţări (înainte de 1989, 90% din producţie a fost exportată).

ARO a ieşit din fabricaţie în anul 2003, dar pe străzile din România ea încă mai poate fi văzută.

ARO (Automobil Român sau Automobil Românesc), prima şi singura companie de automobile de serie 100% românească, putea să se caţăre pe cele mai înalte culmi ale succesului. Dar odată cu libertatea câştigată în 1989 s-au deschis porţile înşelătoriilor care au dus la îngenuncherea unui brand care, dacă ar fi rezistat până astăzi, ar fi putut avea modele comparabile cu Range Rover, Toyota Land Cruiser şi Mercedes-Benz ML-Class.


 


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Vlad MIRONESCU
Vlad MIRONESCU

Comentarii
Inchide